30 de març 2014

Crònica 14: 1a Travessa dels Miquelets

Lloc i dia: D'Olesa de Montserrat al Monestir de Montserrat (Montserratí), 30 de març de 2014
Organitza: Miquelets de Catalunya


L’expedició es va reunir al carrer Indústria d’Olesa de Montserrat a les 8h del matí. Abillats amb uniformes, armes, queviures i recanvis d’època, els 10 valents es disposaven a arribar al cim de la muntanya sagrada. El calçat emprat anava des de botes de muntanya modernes, passant per sabates de combat de l’època fins a espardenyes per als més puristes. Un cop llesta, l’expedició va sortir d’Olesa creuant el riu Llobregat rumb a Esparreguera. 



Els 10 valents, a punt d’iniciar l’expedició.

El primer punt de control era la Parròquia de Santa Eulàlia i després d’un petit avituallament es va prosseguir a travessar el poble per enfilar la Serra de Can Rubió. Després de creuar la carretera B-112 es va entrar un moment a Collbató per tornar-ne a sortir en direcció a l’ermita de la Salut, on ens esperava el segon punt de control.


Els Miquelets davant les portes de l'església parroquial de Santa Eulàlia d’Esparreguera.
Arribant al segon punt de control, a l’ermita de la Salut de Collbató.

La pluja, que havia estat constant durant tot el viatge en forma de xirimiri, es va accentuar arribats en aquest punt, el que va portar l’expedició a aixoplugar-se per a fer el segon avituallament. Veient que l’ascensió tot just estava a punt de començar i que el temporal seguia igual, abans de reprendre la marxa alguns participants van optar per deixar l’equipament no essencial als cotxes escombra.


El grup durant l’ascens.

L’etapa més dura ens va dur per camins amb grans desnivells, plens de tolls i pedres relliscoses. Un cop guanyada una mica d’altura la pluja es va suavitzar, però la boira només va empitjorar, fent impossible divisar què hi havia a més enllà d’uns pocs metres. Afortunadament, la determinació del grup i el coneixement de la zona per part dels guies va permetre mantenir el ritme malgrat les adversitats.

A la creu davant l’ermita de Sant Miquel.

Després de més de dues hores d’ascensió semblava que finalment estàvem arribant, el camí empedrat i els símbols religiosos delataven la proximitat del monestir. Arribats a aquest punt, l’oficial en cap va encapçalar el grup i va ordenar formar en columna de dos per arribar marxant al Santuari. Poc després, d’entre la boira persistent, apareixien les primeres parets dels edificis del complex monàstic. Ho havíem aconseguit, érem a Montserrat.

Era un mal dia per visitar Montserrat, tot i així ens vam creuar amb nombrosos turistes que van poder observar com un grup de soldats xops, bruts i cansats però amb la moral ben altra apareixien d’entre la boira. Arribats a l’últim punt de control se’ns van unir alguns companyes miquelets i tot seguit vam anar a fer l’últim avituallament que tant ens havíem guanyat.

Arribada a Montserrat en formació.

A les 4h de la tarda vam entrar al monestir, on se’ns va agrair la visita en nom del pare abat i ens va convidar a cantar el Virolai. Finalment, vam visitar la Moreneta abans de donar l’expedició per finalitzada i dirigir-nos als vehicles per tornar a Olesa. Els participants, molt satisfets per l’èxit de l’experiència, ja feien plans per la següent caminada.


Rebuda dels Miquelets al monestir de Montserrat.
Fotografies: Evody Carmona, Oriol Miró i Isabel Manaut (Miquelets de Catalunya). 

28 de març 2014

VoM 12: Espinelves

Lloc i dia: Espinelves (Osona), 28 de març de 2014
Organitza: Miquelets de Catalunya


Socis vallesans, osonencs i garrotxins van dur “Vèncer o morir” a Les Guilleries. Un auditori considerablement ple, per la població del municipi, va seguir amb interès la projecció, però no tant com un dels membres de Miquelets de Catalunya, el qual, malgrat tenir-hi força protagonisme, encara no l’havia vist.

L’exposició posterior i preguntes del públic va anar seguida d’una presentació molt exhaustiva sobre la Guerra de Successió a càrrec de l’historiador Francesc Serra.

Finalment, els organitzadors ens van obsequiar amb un sopar que només podem titllar de pantagruèlic en un restaurant local.


Els Miquelets a Espinelves.
Fotografia: Miquelets de Catalunya

24 de març 2014

Els Miquelets a l'escola (3 i 4): Santpedor i Navàs

Lloc i dia: Santpedor i Navàs (Bages), 24 de març de 2014
Organitza: Llar d'Infants La Serreta i Miquelets de Catalunya


El miquelet Moi i el fuseller Vilardaga en un moment de la seva intervenció a Santpedor.
Fotografia: Miquelets de Catalunya

23 de març 2014

VoM 11: Born Centre Cultural

Lloc i dia: Born Centre Cultural (Barcelona, Barcelonès), 23 de març de 2014
Organitza: BCC i Miquelets de Catalunya



Enllaços d'interès:

  • Televisió de Cardedeu. El fals documental de Solanum Films es presenta al Born Centre Cultural (28/03/2014)

VoM 10: Navàs

Lloc i dia: Navàs (Bages), 23 de març de 2014
Organitza: Miquelets de Catalunya

22 de març 2014

VoM 8 i VoM 9: Móra d'Ebre i Gandesa

Lloc i dia: Móra d'Ebre (La Ribera d'Ebre) i Gandesa (Terra Alta), 22 de març de 2014
Organitza: ANC Móra d'Ebre i Miquelets de Catalunya


L’expedició de 2 socis vallesans i 1 reusenc que van recollir de baixada va arribar puntualment a Móra d’Ebre, on els van rebre els membres de l’ANC local. Minuts abans de l’inici de la presentació, l’espai habilitat a la biblioteca comarcal de la Ribera d’Ebre ja s’havia omplert, cosa que feia presagiar l’interès i la bona predisposició del públic.

Aquest fet va ser confirmat per l’aplaudiment càlid dels assistents al curtmetratge. La presentació de la nostra associació, amanida amb algunes anècdotes sobre les companyies de fusellers de la ribera de l’Ebre i sobre el paper de les dones a l’exèrcit català durant la Guerra de Successió va despertar l’interès del públic, en una de les presentacions més participatives que es recorden.

Malauradament vam haver de marxar a corre-cuita, perquè ens esperaven a Gandesa, no sense abans haver rebut, agraïts, les mostres de simpatia d’assistents i organitzadors, que van expressar el seu desig de tornar-nos a veure, el proper cop amb uns rengles més nombrosos.

En arribar a Gandesa, amb cert retard, vam trobar-nos certs problemes tècnics per la qual cosa, mentre es resolien, vam anar a fer la volta pel centre de la població per mirar d’atreure més públic.

Després d’una projecció una mica accidentada, la tertúlia es va traslladar al sopar, del qual vam marxar amb recança, però obligats pel fet que ens restaven 2 hores i mitja de camí a casa i que l’endemà tornava a haver-hi presentació.

Crònica 12: La Batalla de Montesquiu

Lloc i dia: Montesquiu (Osona), 22 de març de 2014
Organitza:

VoM 7: Arenys de Munt

Lloc i dia: Arenys de Munt (Maresme), 22 de març de 2014
Organitza:

21 de març 2014

VoM 6: Bigues i Riells

Lloc i dia: Bigues i Riells (Vallès Oriental), 21 de març de 2014
Organitza: Cine-club de Bigues i Miquelets de Catalunya


Una petita delegació de 5 socis vallesans van portar la presentació de “Vèncer o morir”, convidats pel Cine-club de Bigues a l’hotel Molí de la Torre. De primer, per fer ambient, van sopar amb la vintena d’assistents, estratègicament repartits per la taula per tal d’animar la tertúlia.

Seguidament vam passar a projectar l’audiovisual, que com sempre va tenir embadalit al públic durant els vint minuts que va durar i que, com sempre va aplaudir entusiasmat en acabar-se.

La xerrada posterior i les preguntes del públic van allargar-se fins a les dotze tocades, acabant amb les fotos de rigor amb els assistents que van voler endur-se aquest record a casa.



Els Miquelets a El Vendrell

Lloc i dia: El Vendrell (Baix Penedès), 21 de febrer de 2014
Organitza: ANC

El divendres 21 de febrer de 2014, al Vendrell, capital de la comarca del Baix Penedès, es va realitzar una conferència sobre la Guerra de Successió presentada pel catedràtic Francesc Xavier Hernández Cardona, especialista en història militar, amic i soci de Miquelets de Catalunya. L’esdeveniment va ser organitzat per l’ANC local i la xerrada es va dur a terme a les instal·lacions del Centre Cívic l’Estació. 

Fusellers defensant El Vendrell.
Fotografia: Arroyo Casals 

Els recreadors, vam estar passejant per la vila perquè la gent pogués acostar-se i fer preguntes. Ens vàrem quedar força temps a la Plaça Vella, on hi ha l’església, d’estil barroc, i en aquest emplaçament feia goig de veure’ns. Després vam continuar fins arribar a la Plaça Nova, on també hi vam ser una estona pel gaudi i sorpresa dels vilatans. Posteriorment, vam continuar per la Rambla fins arribar al Centre Cívic. Vam entrar a l’edifici acompanyats per les persones que ens van anar seguint fins que va començar l’exposició.

Finalment, el Xavier, en finalitzar la seva ponència, ens va presentar i vam poder explicar al públic assistent sobre la indumentària que es portava a l’època i també sobre les armes que s’utilitzaven.

Fusellers de la Diputació del General davant l'església parroquial de Sant Salvador d'El Vendrell.
Fotografia: Arroyo Casals 



19 de març 2014

VoM 5: Sant Joan Despí

Lloc i dia: Sant Joan Despí (Baix Llobregat), 17 de març de 2014
Organitza: 

17 de març 2014

Crònica 11: L'assalt de la Bretxa

Lloc i dia: Caldes de Montbui (Vallès Oriental), 16 de març de 2014
Organitza: 

Crònica 10: La Marxa del Setge de Cardona

Lloc i dia: Cardona (Bages), 16 de març de 2014 
Organitza: Centre Excursionista de Cardona

Atletes d'arreu de Catalunya van participar en la Marxa del Setge, una cursa de muntanya de 53 km que recorre els punts més emblemàtics del setge de Cardona del 1711.

En diferents punts de control del recorregut, el soldat Palà i el cap d'esquadra Clotet van rebre els primers classificats amb trets dels seus fusells... disparats, això si, a l'aire!

La cursa va tenir l'inici i el final a la imponent fortalesa de Cardona, que els borbons no van aconseguir expugnar durant la guerra (la guarnició va capitular el 18 de setembre de 1714, en compliment de les condicions pactades en la rendició de Barcelona).

Miquelets de Catalunya va aportar una nota de color a aquesta prova i va atreure l'atenció dels participants, del públic i dels visitants ocasionals de la fortalesa, que no van desaprofitar l'ocasió de fotografiar-se al costat dels defensors de la causa catalana.


El cap d'esquadra Clotet amb dos participants a la Marxa del Setge.

14 de març 2014

VoM 4: Sarrià

Lloc i dia: Sarrià (Barcelona, Barcelonès), 14 de març de 2014
Organitza: Casa Orlandai i Miquelets de Catalunya


El divendres 14 de Març, el curt Vèncer o Morir, de Solanum Films i protagonitzat per l’Associació Miquelets de Catalunya, es va projectar al districte de Sarrià amb gran acollida, conjuntament amb una conferència de l’historiador i també soci Francesc Xavier Hernández, acte organitzat per l’entitat que ens acollia aquell dia, que molt encertadament va unir creant un gran esdeveniment.

Com sol passar en les projeccions, el passi va anar acompanyat de la presència dels nostres socis recreadors que van mostrar en directe per als curiosos i gent interessada el que van poder veure en pantalla.

En aquesta ocasió, el grup de 13 recreadors es va dividir en dos parts, una va fer una ruta pels principals carrers i places del barri tot distribuint fulletons i deixant-se veure, mentre l’altre mostrava la instrucció del que fou el darrer exèrcit català pròpiament parlant, ambdues activitats reberen bona acollida, atraient així públic a la sala Foix, lloc escollit per realitzar la projecció. 

 
Entrant a la Casa Orlandai. Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya)

 Un cop situats el públic i els recreadors a la sala, i després d’una breu presentació per part del regidor del districte de Sarrià Sr. Joan Figuerola, seguida d’un dels membres de l’associació, es va procedir al passi de la pel·lícula, de vora un quart d’hora de durada i que explica el que molt possiblement devia ser la vida de campament de l’exèrcit, concloent aquest amb grans aplaudiments.

Trencant el que es habitual després de la projecció, en que l’associació és explicada per part d’algun soci uniformat, ens vam rendir a les paraules d’un dels pares del renaixement d’aquest episodi de la nostra historia. Essent Francesc Xavier Hernández soci i assessor de l’associació era la persona més indicada per a tal efecte. 


L'historiador, amic i soci de Miquelets de Catalunya, Sr. Francesc Xavier Hernàndez Cardona, en un moment de la seva intervenció. Fotografia: Arrate Urdapilleta (Miquelets de Catalunya)

No només va explicar les uniformitats sinó també la manera de fer la guerra, la ituació política del moment, el que representava cada figura i potència,... dades curioses però molt necessàries per entendre aquell període tan convuls de la nostra història, totes elles en paraules que van enganxar al públic assistent, convertint-se gairebé en una classe magistral per part d’una de les eminències sobre el tema.

Acabada aquesta explicació, poques explicacions quedaven per donar, obrint-se així un torn de preguntes que anaven des de la més pura curiositat a gent experta en el tema i que ben segur va sorprendre a més d’un participant en l’esdeveniment. Aquesta barreja fou la que va crear un clima en que tots es van sentir ben acollits i participants plens a tots els assistents, que van marxar plenament satisfets d’una vetllada que va acabar ja entrada la fosca i que ben segur recordaran durant força temps.


Els Miquelets de Catalunya a Sarrià, juntament amb en Francesc Xavier Hernàndez. Fotografia: Arrate Urdapilleta (Miquelets de Catalunya)

10 de març 2014

Crònica 9: Els Miquelets amb la dansa del 1700

Lloc i dia: Barcelona (Barcelonès), 10 de març de 2014
Organitza: Museu de la Música


L'any 2013 Miquelets de Catalunya i la companyia de música i dansa antiga Xuriach van encetar un període de col·laboració per tal d'afrontar junts i amb més força els interessos comuns en l'any del Tricentenari. La companyia Xuriach va ser creada el 2010 per apropar la música i la dansa antiga i tradicional a públics de totes les edats, a l’escena o al carrer, amb l'interès comú de tots els seus membres en el repertori que es va tocar, sentir i ballar a la Península Ibèrica durant el Renaixement i el Barroc. La direcció artística de Xuriach recau en Marc Riera (música), Anna Romaní (música i dansa) i el reconegut mestre Carles Mas (música, dansa i coreografia).

Mercès al suport de Miquelets de Catalunya i amb l'assessorament dels especialistes Francesc Riart i Goretti Puente la companyia Xuriach ha pogut assolir una qualitat i exactitud en el seu vestuari d'acord amb la qualitat dels seus espectacles com els que ja han tingut la possibilitat d'executar al Born CC o també al Parc de la Ciutadella de Barcelona en motiu de les Festes dela Mercè 2013.


En motiu de la propera exposició que prepara el Museu de la Música sobre diversos aspectes culturals, militars i socials del 1714, es va procedir a l'enregistrament d'un parell de videos que permetran als visitants de l'exposició tenir una visió del 1714 en so, color i moviment. Després d'un parell de jornades d'assaig la companyia Xuriach va convocar als tècnics, músics i balladors el passat dilluns 10 de març a les 8 del matí a la Plaça del Rei de Barcelona.

La sardana a la Plaça del Rei.
Fotografia: Xuriach

L'entorn i la llum del matí van propiciar que el primer dels videos gravats, una sardana, fos assolit ràpidament i amb èxit. Tot i l'hora primerenca del matí els turistes van anar inundant l'espai i va ser el moment de canviar d'ubicació per realitzar el següent enregistrament.

A les 12h vam traslladar tot l'equip cap al Palau Moja, al costat de la Rambla de Barcelona. A l'interior d'una de les seves sales nobles, amb un aire refinat que contrastava amb la popularitat de la sardana, s'hi va gravar una mantuana.

La mantuana al Palau Moja.
Fotografia: Xuriach

Les fotografies de la jornada parlen per si soles de l'èxit assolit. Des de Miquelets de Catalunya seguirem donant suport a qualsevol iniciativa seriosa que ajudi a donar a conèixer el nostre passat i el dignifiqui.

Felicitats a la companyia Xuriach i al Museu de la Música!



Enllaços d'interès:
  • Youtube. Museu de la Música:

8 de març 2014

VoM 3: L'Hospitalet de Llobregat

Lloc i dia: L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), 8 de març de 2014
Organitza: Ateneu de Cultura Popular i Miquelets de Catalunya


Gairabé un centenar de persones van assistir a la presentació de Miquelets de Catalunya i del curtmetratge “Vèncer o Morir!” a L’Hospitalet de Llobregat, a les 18:30h del propassat 8 de març d’enguany.

Després de la entrada a sala de la columna de Miquelets (amb prop d’una vintena d’efectius militars i civils) les paraules de benvinguda anaren a càrrec de la Sra. Matilde Marcé, presidenta de l’Ateneu de Cultura Popular, i del Sr. Jaume Graells, Regidor de Cultura de la ciutat.

A primer terme alguns dels fusellers de Miquelets de Catalunya guardant l'escenari. D'esquerra a dreta, al darrera i en plena intervenció, la Sra. Matilde Marcé (Ateneu de Cultura Popular), el cap d'esquadra Auladell (Miquelets de Catalunya), el Sr. Jaume Graells, regidor de cultura (Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat) i el capità Miquel Paloma (Miquelets de Catalunya).
Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya)

La introducció a la projecció del documental i a qui som Miquelets de Catalunya fou assumida, en un parlament intens i emotiu, pel soci hospitalenc Toni Domene (cap d'esquadra Auladell). Posteriorment, a partir del guiatge i la dinamització de l’acte per part del capità Miquel Paloma, es va procedir a una presentació detallada de les unitats recreades. Així, el cap d’esquadra magraner Oriol Miró i el fuseller de línia Andreu Colmenero, van presentar el Regiment de la Diputació del General. I en acabar, el cap d’esquadra i cornaire Xavier Rota i el fuseller de muntanya Albert Barbany van fer el mateix amb el Regiment de Fusellers de Muntanya del Coronel Joan Vilar i Ferrer.

Especialment emotiva i significada va ser l’aportació de Miquelets de Catalunya a la commemoració del Dia Internacional de la Dona. Així, la fusellera de muntanya Patri García i la civil Rosa Maria Valor van fer palesa amb la seva participació la presència activa de la dona al llarg del conflicte.

El destacament de Miquelets de Catalunya destinat a cobrir l'acte de presentació de "Vèncer o morir!" encapçalat pel capità Miquel Paloma davant de l'Ateneu de Cultura Popular de L'Hospitalet de Llobregat.
Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya)
Seguidament es va obrir un torn obert de paraules amb el públic, que va ser molt positiu tant per resoldre els dubtes sorgits entre els assistents, com per ampliar aspectes no abordats anteriorment.

L’arenga del Capità Paloma encoratjant l’allistament posà fi a l’acte; i la columna de miquelets formà i presentà armes al públic, en acomiadar-los a la sortida.



El corn dels miquelets va retrunyir pels carrers de L'Hospitalet de Llobregat. Ni un pas enrere... Un turó, un corn!
Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya)

Sant Jordi!!!

7 de març 2014

Crònica 8: El Tricentenari a Igualada

Lloc i dia: Igualada (Anoia), 7 de març del 2014
Organitza: Ajuntament d'Igualada


Una conferència magistral d'en Joaquim Torra -director del Born Centre Cultural- al saló de plens de l'Ajuntament d'Igualada va servir per donar el tret de sortida de la commemoració del Tricentenari en aquesta ciutat. 


Els Miquelets de Catalunya també hi vam ser: un escamot d'honors amb els soldats Altarriba, Vilardaga, Canalias i el cap d'esquadra Clotet, comandats per l'experimentat cap d'esquadra Vidal, va muntar guàrdies a l'entrada de l'Ajutament i del saló de plens i va presentar armes al pas de les autoritats i convidats diversos.

Presentin armes!

L'acte es va cloure amb unes salves d'honor a càrrec d'un dels nostres fusellers i dos representants del regiment d'Hússars Hongaresos de l'Associació de Recreació Històrica Moià.

"Honor als nostres morts, honor als nostres soldats. Foc!"
El proper 13 de setembre tornarem a la ciutat d'Igualada amb motiu d'una jornada de recreació històrica en què hi ha prevista la presència de Miquelets de Catalunya, Miquelets de Girona i ARH Moià.

Crònica 7: Escola FXAnimation

Lloc i dia:
Organitza: 

2 de març 2014

Crònica 6: El bressol de Joan Vilar i Ferrer

Lloc i dia: Gaià (Bages), 2 de març de 2014
Organitza: Ajuntament de Gaià
Col·labora: Gaià Camina x Descobrir


El diumenge 2 de març de 2014 serà recordat com el dia en què el coronel Joan Vilar i Ferrer va retornar al seu poble natal: Gaià (Bages). En el context d'una caminada per conèixer el patrimoni històric, antropològic, gastronòmic i botànic dels encontorns de Gaià, l'entitat cultural Gaià Camina x Descobrir i el mateix ajuntament de Gaià van contactar amb Miquelets de Catalunya per tal de poder comptar amb alguns membres del Regiment de Joan Vilar i Ferrer, donat que l'esmentat Vilar i Ferrer era fill de la població. 

Mentre els caminants començaven a esmorzar una bona torrada amb botifarra van fer acte de presència els miquelets Joan Tosas, Patri García i Xavier Rota, els quals van explicar a les prop de 150 persones assistents els regiments que formen Miquelets de Catalunya, i en especial els colors, equipament i armament del Regiment de fusellers de muntanya de Joan Vilar i Ferrer, fill il·lustre de Gaià. A més, un jove actor local va afegir-se a nosaltres amb un vestit improvisat amb les imperfeccions del cosit de darrera hora però amb una immensa dosi de bona voluntat i il·lusió. L'emoció va amarar a tots els presents: 300 anys després els miquelets van tornar a Gaià! 

Els miquelets de Joan Vilar i Ferrer davant el públic de Gaià.
Fotografia: Jordi Vilardaga (Miquelets de Catalunya)

Després de la nostra explicació va ser el torn de la mostra de dos antics oficis perduts de feia molts i molts anys i recuperats per la bona gent de Gaià: d'una banda les trementinaires i de l'altra la demostració de l'extracció d'oli de ginebre.

En acabar l'activitat matinal l'organització ens van acompanyar al nucli urbà de Gaià on vam poder visitar l'església parroquial de Gaià en la que va ser batejat el nostre Joan Vilar i Ferrer. 
La visita va continuar contemplant una interessant exposició d'objectes de patrimoni rural. Per acabar bé la jornada ens van convidar a un bon àpat al Restaurant de Gaià.
  
L'acollida va ser immillorable i esperem tornar-hi l'any vinent, sinó abans! 

Joan Tosas, Patri García i Xavier Rota al comunidor de Santa Maria de Gaià.
Fotografia: Joan Tosas (Miquelets de Catalunya)

Enllaços d'interès:

1 de març 2014

Crònica 5: Tricentenari al Mercat de la Llibertat

Lloc i dia: Mercat de la Llibertat de Gràcia (Barcelona, Barcelonès), 27 i 28 de febrer de 2014
Organitza: Ajuntament de Barcelona


En ocasió del Tricentenari del 1714, l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb Mercats de Barcelona commemora el Tricentenari al Mercat de la Llibertat de Gràcia, en ocasió de la festivitat de Dijous Gras, que enguany cau al vint-i-set de febrer.

Miquelets de Catalunya hi hem participat convidats pel Comissariat del Tricentenari, que era representat a la inauguració d’aquesta commemoració pel seu Comissari a Barcelona, l’historiador Toni Soler. Després d’uns breus parlaments del mateix Toni Soler i del responsable de Mercats de Barcelona, l’escamot de Miquelets de Catalunya començà a dur a terme la seva guàrdia del Mercat de la Llibertat de la Vila de Gràcia.



Miquelets de Catalunya amb Toni Soler, comissari del Tricentenari per l'ajuntament de Barcelona.
Fotografia: Mercat de la Llibertat - Mercats de Barcelona

L’escamot enviat per la nostra associació constava de sis membres: els dos músics, Xevi Jové i Ramon Redorta, el cap d’esquadra magraner Oriol Miró, el sergent Ramon Passolas, els fusellers German Domingo i Jordi Altarriba, tots pertanyents al Regiment de la Diputació.

La nostra ruta de patrulla va començar a les onze del matí i va consistir en voltar pels carrers interiors del Mercat, mentre sonaven el tabal, el sac de gemecs i els flabiols dels nostres músics. Ocasionalment deixàvem anar alguns dels nostres crits patriòtics habituals, com “Sant Jordi!” o “Visca el Rei Carles”. Una breu aturada a la taverna “El Clau”, situada a dins mateix del Mercat de la Llibertat, ens va permetre refrescar les goles amb aigua de civada, anomenada “cervesa” en català modern. Atès que el taverner es va negar a cobrar-nos un ral per la seva beguda, vam creure oportú obsequiar-lo amb algunes de les nostres cançons de taverna, com per exemple, “Fica-li noia!” i “L’aiguat d’Olot”.

Tot seguit vam continuar la nostra patrulla, sortint en ocasions a l’exterior del Mercat per fer patent als vilatans de Gràcia la presència de l’Exèrcit de Catalunya a la Vila. A quarts de dues vam donar per acabada la patrulla, sense haver detectat cap rastre d’elements borbònics o filipistes al Mercat. Vam celebrar l’absència d’incidents amb un ball del company Domingo amb una de les pubilles presents a l’indret.


L’endemà, divendres 28 de febrer, ens vam tornar a trobar al Mercat de la Llibertat per continuar la nostra tasca. Aquest cop, només acompanyats per en Xavier Jové, en qualitat de músic, i sense cap magraner, ens acompanyaven no obstant dos soldats del Regiment Vilar i Ferrer: Albert Sangenís i Daniel Alcaraz.


Miquelets al Mercat de la Llibertat (Gràcia) amb una vilatana segrestada!
Fotografia: Emilie Frenois

Vam repetir la rutina del dia abans, aquest cop amenitzats amb el flabiol i el tabal del company Jové. Vam aprofitar alguna aturada en la ruta per practicar breument la instrucció bàsica de l’Exèrcit de Catalunya. També ens vam aturar a la taverna del Mercat, on vam ser novament obsequiats pel taverner, sens dubte un fidel seguidor de la causa austriacista, o potser també un home prudent, atès que anàvem armats fins les dents.

La nombrosa gent que va anar al Mercat tots dos dies va contemplar astorada les maniobres de l’Exèrcit de Catalunya, que malgrat estar representant per pocs efectius, va demostrar en tot moment la seva disciplina i actitud marcial i seriosa.

VoM 2: Martorelles

Lloc i dia: Martorelles (Vallès Oriental), 1 de març de 2014
Organitza: Miquelets de Catalunya


El passat dissabte dia 1 de març ens trobarem a 
la sala d’actes del Celler de Can Carrencà de Martorelles (Vallès Oriental). El lloc escollit per a la presentació del curtmetratge de Miquelets de Catalunya "Vèncer o morir!", Can Carrencà, fou  un mas que la documentació ens sitúa ja al segle XIII i del qual, pels dietaris de Mossèn Ferriol Llaorsí, sabem que va patir els embats de les restes de l’expedició que el conseller militar va abandonar a la Conreria. Cal destacar que Jeroni Carrencà, el fadristern de la casa, fou militant actiu de la Coronela de Barcelona i que caigué en mans borbòniques a la vila d’Hostalric. Quan fugia cap a França el seu cos fou entregat al mossèn per una partida de cavalleria que portava els presoners a Barcelona el dia 19 de setembre de 1714. 

Donarem inici a l’acte a les 10 hores amb una passejada pel mercat setmanal i els carrers de la vila, per tal de promocionar l’acte, que comptà amb una vintena d’assistents. A les 11:30 hores, i rere solucionar uns problemes tècnics, donarem inici a la presentació. Primerament el ponent de l’acte, Roger Candela (Miquelets de Catalunya) donà la benvinguda, situà als assistents en el Martorelles de l’època i va presentar la nostra associació i la productora Solanum Films. 



A la dreta en Roger Candela (Miquelets de Catalunya) explicant la posició per a fer front a una càrrega de cavalleria mercès a la presència dels altres companys fusellers.
Fotografia: Roger Candela (Miquelets de Catalunya)

Un cop vist el curtmetratge vam presentar les diferents unitats que recrea l’associació, fet pel qual poguérem comptar amb la col·laboració del fuseller del Regiment de la Diputació Daniel Soler i del fuseller del Regiment de Joan Vilar i Ferrer Daniel Vives, que ens feren de models, per poder mostrar la uniformitat, l'equipament i l'armament de manera més entenedora pels assistents. Finalment van pujar a l’escenari la resta de fusellers i es feu una petita mostra del combat reglat de línia.

L’acte conclogué amb un torn obert de preguntes pels assistents que resultà molt participatiu i dinàmic, públic que pogué seguir preguntant i parlant amb els fusellers un cop finiquitat l’acte, mentre es feien les declaracions pertinents a la premsa.


Enllaços d'interès:
  • VallèsVisió: Miquelets de Catalunya a Martorelles -a partir del minut 9:35- (04/03/2014)